Kalle Kaiharin kulttuuripalkinto

Kuvaaja: Hannu Jukola

Teologian tohtori Voitto Silfverhuth on saanut Kalle Kaiharin Kulttuurisäätiön palkinnon vuoden 2013 tamperelaisesta kulttuuriteosta. Silfverhuth sai palkinnon laajasta kaksiosaisesta teoksestaanTampereen seurakuntahistoria, joka julkistettiin viime joulukuussa. Palkinto myönnettiin Silfverhuthille Kallen-päivänä 28.1. Finlaysonin Pikku Palatsissa.

Palkinnosta iloisesti yllättynyt Silfverhuth arvostaa erityisesti sitä, että kirkon toiminta nähdään edelleen osana kulttuuria.

– Olen hyvin iloinen siitä, että niinkin maallistuneessa ja moniarvoisessa yhteisössä kuin Tampereen kaupunki, kirkkoa ja kirkon toimintaa käsittelevällä teoksella nähdään kulttuuriarvo. Kirkko on aina ollut merkittävä osa kulttuuria mutta yhteiskunnassamme se helposti unohtuu.

Yhtä suurta ja kattavaa historiateosta ei Suomen muissa suurissa seurakunnissa ole toteutettu. Työn tieteellinen tarkastaja, professori Hannu Mustakallio onkin todennut, että Silfverhuthin teoksen jälkeen Suomen kirkon historia olisi esimerkiksi 1900-luvun osalta kirjoitettava uudestaan.

– Perusteellinen, uutta uraa aukova historia on sekä tieteellisesti ansiokas että tavallisellekin lukijalle avautuva, Mustakallio kiittelee.

Voitto Silfverhuth alkoi jo 1970-luvulla koota tietoa Tampereen seurakuntien historiasta. Täysipäiväisesti hän on tehnyt tutkimus- ja kirjoitustyötä jäätyään eläkkeelle Tampereen tuomiorovastin virasta.

Kulttuuripalkinto jaetaan vuosittain tammikuussa, Kallen-päivänä Finlaysonin Pikku Palatsissa. Palkinto myönnettiin myös teatteriohjaaja, näyttelijä Anu Panulalle. Tänä vuonna kumpikin palkinto oli määrältään 5 000 euroa. Kalle Kaiharin Kulttuurisäätiön palkinto on jaettu vuodesta 1986 asti.