1461155_10151879832719389_1847278146_n

Ensi kesänä 4.-6. heinäkuuta juhlittava Ruisrock-festivaali avaa pelin ja lyö pöytään ensimmäiset artistikortit. 45. kerran järjestettävän Ruisrockin ensijulkistus vuodelle 2014 tarjoaa monipuolisesti konkareita ja tuoreita kykyjä festivaalin tapaan useasta eri genrestä.

Ranskalainen Grammy-palkittu Phoenix saapuu Turun Ruissaloon listamenestystä maailmalla keränneen ”Bankrupt!”-albuminsa kanssa. Huippusuosittu indiepop-ryhmä julkaisi keväällä seuraajan neljän vuoden takaiselle läpimurtolevylleen ”Wolfgang Amadeus Phoenix”, joka pokkasi kultaa Yhdysvalloissa ja platinaa Kanadassa, Australiassa sekä Ranskassa. Uuden levyn tiimoilta yhtye nähtiin maailmalla useiden isojen festivaalien pääesiintyjänä viime kesänä. Musiikillisesti laaja-alainen ja kokeileva yhtye kuuluu Daft Punkin ja Airin ohella uuden aallon artistijoukkoon, joka oli nostamassa Ranskaa 1990-luvun lopulla musiikillisesti uudelle vuosituhannelle. Yhtyeen musiikki on tullut tutuksi myös Sofia Coppolan elokuvista.

Palkittu kanadalainen muusikko-säveltäjä Caribou on aikamme elektronisen musiikin omaperäisimpiä artisteja, joka itse kuvasi viimeisintä albumiaan ”nestemäiseksi tanssimusiikiksi”. Vuonna 2010 ilmestynyt ”Swim” oli arvostelumenestys, joka vei Cariboun maailmankiertueelle ja loi Dan Snaithille bändeineen maineen myös upeana live-aktina. Viime vuoden kiertuetta Radioheadin kanssa seurannut hiljaisuus on lupaus uudesta albumista.

Manchesterista saapuu nousukiidossa oleva indierock-nelikko The 1975, joka teki läpimurtonsa syyskuussa ilmestyneellä debyyttialbumillaan nousten Brittien albumilistan ykköseksi. Kotimaassaan isoja konserttisaleja loppuunmyynyt yhtye on nyt aloittanut maailmanvalloituksen ja saadaan kesällä ensi kertaa myös Suomeen.

Suomalaisten rakastama laulaja, tulkitsija ja näyttelijä Vesa-Matti Loiri nousee ensi kesänä Ruisrockissa lavalle yhdessä All Stars -kokoonpanonsa kanssa, jossa soittaa Suomen eturivin muusikot Lenni-Kalle Taipaleen ja Kalle Torniaisen johdolla. Taiteilijan tuoreisiin projekteihin kuuluu ”Tuomittuna kulkemaan” -albumi, joka ylitti kultalevyrajan alle viikossa ja nousi marraskuun alussa Suomen albumilistan ykköseksi.

Viime kesänä valtaisan yleisömeren Ruissalon rantaan kerännyt Cheek on syksyn mittaan kasvanut Suomen suosituimmaksi artistiksi. Cheek teki kotimaista musiikkihistoriaa myymällä loppuun kaksi konserttia Helsingin Olympiastadionille. Syyskuussa artistilta ilmestyi jo triplaplatinaa myynyt ”Kuka muu muka” -albumi, jonka kiertue puolestaan starttasi kahdella loppuunmyydyllä Helsingin jäähallikeikalla.

Tämän syksyn Vain elämää -sarjassa loistaneen Pauli Hanhiniemien luotsaamaKolmas Nainen saadaan pitkän tauon jälkeen Ruissalon rannoille, viimeksi yhtye nähtiin Ruisrockissa vuonna 1991. Uuden studioalbumin neljän vuoden tauon jälkeen julkaissut yhtye on saanut nauttia loistokkaasta paluusta. ”Me ollaan ne” ylitti kultamyyntirajan alle kuukaudessa, ja yhtyeen keikat ovat loppuunmyytyjä ympäri Suomen.

Children of Bodom saapuu kitarasankari Alexi Laihon johdolla Ruisrockiin uusimman ”Halo of Blood” -albuminsa siivittämänä. Suomen kansainvälisesti menestyneimpiin yhtyeisiin lukeutuva thrash metal -ryhmä on parhaillaan uutta albumia seuranneella laajalla maailmankiertueella, joka kiertää Euroopan kautta Kanadaan, Yhdysvaltoihin, Venäjälle ja Australiaan, mistä karavaani lopulta saapuu Turun Ruissaloon.

Suomalaisten sydämet viimeistään helmikuussa ilmestyneellä ”Maailma on tehty meitä varten” -albumillaan valloittanut Haloo Helsinki! palaa Ruissaloon entistäkin suositumpana. Platinaa alkusyksystä neljännellä albumillaan myynyt yhtye teki uuden levynsä myötä myös radiohistoriaa, sillä se on Suomen ainoa artisti, jonka neljä peräkkäistä singleä ovat kivunneet radiolistan ykköseksi.

Sanni on yksi syksyn puhutuimpia naisartistitulokkaita, jonka ”Sotke mut” -debyytti on saanut loistavan vastaanoton ja nousi julkaisuviikollaan virallisen albumilistan kärkikymmenikköön. ”Prinsessoja ja Astronautteja”- ja ”Me ei olla enää me” -sinkuillaan radioaallot valloittanut artisti muistetaan myös pääroolista Miss Farkku-Suomi -elokuvassa.

Parikymppistä energiaa tarjoaa myös Suomen kovin thrash metal -tulokas Lost Society, joka on ehtinyt jo valloittamaan laajalti Eurooppaakin. Yhtyeen debyyttialbumi ”Fast Loud Death” ilmestyi tänä keväänä saksalaisen Nuclear Blastin toimesta. Samaan talliin kuuluu monien maineikkaiden metallinimien muassa myös Children of Bodom, jonka manttelinperijäksi yhtyettä on ehditty verratakin.